Zmeny počasia spôsobujú u citlivých ľudí herpesy

22.11.2007 Svidník

Svidník 21. novembra (TASR) - Zmeny počasia spôsobujú u citlivejších ľudí a u ľudí, ktorí majú problémy s oslabeným imunitným systémom, častokrát herpesy.
Nadchádza obdobie chrípok, ktorých častým sprievodným javom bývajú aj herpesy. Herpes simplex sa najčastejšie vyskytuje na spodnej alebo hornej pere, ale u niektorých osôb sa môže objaviť aj v inej lokalite - na očných viečkach či v oblasti nosných dierok.
\"Herpes simplex - jednoduchý herpes - je najlepšie riešiť lokálnymi prípravkami, ktorým hovoríme antivirotiká. Veľmi populárna je neviditeľná náplasť, ale najradšej používame prípravky na prírodnej báze - sú to výťažky zo sladkého drievka. Pochopiteľne, ľudia musia doplňovať aj vitamíny alebo lieky, ktoré zvyšujú ich obranyschopnosť - multivitamínové preparáty hlavne skupiny B, E a prípravky z kôry borovice - antioxidanty, \" uviedla dnes pre TASR primárka Dermatovenerologického oddelenia sanatórneho typu vo Svidníku Hana Zelenková. Dodala, že v žiadnom prípade neodporúča pacientom postihnutým herpesom používať zubné pasty. \"Okrem toho, že obsahujú zinok, ktorý herpes suší, obsahujú aj mnoho iných konzervačných látok a parfumov, čo môže spôsobiť ďalšie komplikácie. U detí sa používajú pri výseve herpesu rôzne farbivá.
Podľa Zelenkovej sa začalo sa aj obdobie herpesov zooster, ktoré sú vždy lokalizované na jednej strane hlavy, hrudníka a pod. Ide o drobné pľuzgieriky, z ktorých sa neskôr urobia chrastičky. \"Ochorenie veľmi páli, je nepríjemné, svrbivé a je sprevádzané veľkou bolestivosťou, \" povedala primárka. Pri jeho liečbe používajú zdravotníci špeciálne lieky, ktoré pacient užíva. Na zmiernenie bolesti používajú tiež podpornú liečbu - laser, biolampu a pod.
 

Vyberte región